KLASSETRIN: 1.-3. klasse
FAG: Dansk og kristendomskundskab
PERIODE: Sept. og skoleåret ud
OMFANG: 6 lektioner
AKTIVITETER/MATERIALER: Billedbogen Sallys far bander, samtalebilleder, elevmaterialer, lærervejledning
TILMELDINGSFRIST: 18. august
Sallys far bander
Hvorfor er bandeord på én gang forbudte og fascinerende? Hvorfor er de overhovedet opfundet, når nu man aldrig må bruge dem? – Og må man egentlig ikke det?
Projektet ønsker ikke at løfte moralske pegefingre, men derimod at indgå i en dialog med eleverne om sprogets magt, og om hvad hårde ord kan betyde for trivsel og konfliktniveau i klassen.
Projektet indledes med oplæsning af den kendte børnebog Sallys far bander (… ad helvede til), skrevet af Thomas Brunstrøm og illustreret af Thorbjørn Christoffersen. Derefter skal eleverne arbejde med, hvad bandeord egentlig er, hvad de betyder, og hvad forskellen er på bandeord og skældsord.
Kristendomsfagligt går eleverne på opdagelse i fortællingen om Josef og hans brødre og i etikken i Den gyldne regel.

KLASSETRIN: 1.-3. klasse
FAG: Kristendomskundskab
PERIODE: Nov.-dec. 2025
OMFANG: 3-5 lektioner
AKTIVITETER/MATERIALER: Julevandring i den lokale kirke og lærervejledning
TILMELDINGSFRIST: 18. august
Julevandring
Tradtitionen tro inviteres 1.-3. klasse til julevandring i den lokale kirke. På vandringen bliver de skrevet i mandtal hos kejser Augustus og klædt ud som englene og hyrderne.
Gennem sang, kunstbilleder og dramatisering stifter eleverne bekendtskab med julens fortælling og får viden om, hvorfor kristne fejrer jul.
Forud for julevandringen modtager I et undervisningsoplæg med forslag til sange og aktiviteter i klassen.

©Zarah Juul
KLASSETRIN: 1.-3. klasse
FAG: Kristendomskundskab
PERIODE: Nov.-dec. 2025
OMFANG: Højtlæsning hver dag i december + mulighed for at arbejde med de supplerende materialer
AKTIVITETER/MATERIALER: Lågekalender, oplæsningsbog og hjemmeside med aktiviteter
TILMELDINGSFRIST: 18. august
Juledetektoren
Bip, bip, bip. Biiiiip!
Med en metaldetektor, den rouladeglade nabo Finn samt en stor portion nysgerrighed går tvillingerne Marie og Simon på jagt efter julens rødder. For hvordan er det lige, vikingernes jól og den kristne jul hænger sammen? Kan det passe at Odin var den første julemand? Hvilke forbindelser er der mellem juletidens mange lys og æbleskiver i forhold til vikingernes traditioner? Og findes svarene måske i jorden?
Historien
Marie og Simon er lige flyttet til en lille landsby, hvor deres mor skal være præst. Finn, der er pensioneret arkæolog, er overbevist om, at der findes en skjult vikingeskat i området. Han skal bare lige finde den. Sammen går tvillingerne og Finn på jagt efter skatten og opdager undervejs, hvordan mange juletraditioner oprindeligt stammer fra vikingetidens jólfejringer.
Lågekalender og fortælling
Projektet består af en oplæsningsbog, en lågekalender og en hjemmeside med forslag til aktiviteter og baggrundsmateriale.
Hver skoledag i december åbnes en låge i kalender, og der læses et kapitel i historien. Efterfølgende kan eleverne gå på opdagelse i dagens emne på hjemmesiden.
I løbet af december stifter eleverne således bekendtskab med de traditioner og ritualer, der knytter sig til den førkristne jól og til hvordan, vi stadig kan se sporene i den måde, vi holder jul på i dag.

KLASSETRIN: 1.-3. klasse
FAG: Dansk, kristendomskundskab, billedkunst
PERIODE: Marts-juni 2026
OMFANG: 8-10 lektioner
AKTIVITETER/MATERIALER: Indspillede bibelfortællinger, materialekasse, lærervejledning, mulighed for lærerkursus
TILMELDINGSFRIST: 18. august
TILBUD OM LÆRERKURSUS I METODEN SKROL: 8. januar 2026 kl. 14-16, Ballerup Sognegård, Præstevænget 2A, 2750 Ballerup
Fra skrot til bibelsk plot
Kan man ud af en bunke skrot bygge et bibelsk plot?
Ja! I hvert fald hvis man kaster sig ud i den pædagogiske metode skrol. Metoden åbner for, at eleverne opnår læring gennem leg og kreativitet i en blanding af leg med ”skrot” og ”rollespil”
På magisk vis bygger eleverne sig til en forståelse af en udvalgt bibelsk fortælling og laver en person- og miljøkarakteristik, når de med flamingo, dimsedutter, skrammel og limpistoler fremstiller en fortælleplade og ser en fortællefigur udvikle sig. Bagefter spiller eleverne sig til yderligere viden, når fortællefiguren gennem rollespil går på opdagelse på de andre elevers plader.
I tilknytning til projektet tilbydes et lærerkursus, hvor skrol introduceres og lærerne får mulighed for at arbejde med metoden.
Alle tilmeldte lærere får tilbud om en materialekasse til klassens arbejde med skrot.